Fysisk och psykisk hälsa

För att du ska må bra behöver du tänka både på din fysiska hälsa såväl som den psykiska. Att vara vältränad betyder nödvändigtvis inte att du även mår bra psykiskt och därför är det viktigt att du både tar hand om din fysiska och psykiska hälsa.

Fysisk hälsa

Dina muskler, leder, organ och kroppen i sig utgör den fysiska hälsan. När kroppen på något sätt inte fungerar som den ska tar din hälsa stryk. Men det finns många saker du kan göra för att din kropp ska må bättre och arbeta i förebyggande syfte. Träning, återhämtning, bra mat och sömn är viktigt för din fysiska hälsa.

Psykisk hälsa

Psykisk hälsa kan beskrivas som hur du mår inåt. Psykisk ohälsa kan innefatta olika saker för olika människor. Några exempel på det är ångest, depression, nedstämdhet, tvångstankar och sömnsvårigheter. För att motverka psykisk ohälsa finns det flera saker du kan göra. Om den påverkar din vardag så pass att du inte kan sköta den ska du vända dig till vårdcentralen. Men du kan även arbeta i förebyggande syfte genom att göra sånt du tycker är roligt, träna, prata med vänner eller familj och vara snäll mot dig själv.